logo
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Egyetemi Doktorandusz Képviselet
logo

Nyilatkozat - Doktoranduszi ösztöndíjak emelésének indítványozása

2021.12.14.


A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Doktorandusz Önkormányzata nevében a következő, kiemelten sürgető kéréssel fordulunk a Doktoranduszok Országos Szövetségéhez. A doktorandusz hallgatói ösztöndíjak elvesztették reálértéküket, az emelés kiemelten fontos az alábbi okok miatt:

  1. A jelenlegi ösztöndíj összegek 2015-ben lettek megállapítva, és azóta nem történt változás, sajnos csak ígéretek formájában fogalmazódott meg eddig.
  2. 2022. januárjáig 2x15 %-os felsőoktatási béremelés alapból folyamatban van az egyetemeken dolgozó munkatársak számára. Ugyanakkor ez a doktorandusz kollégákat nem érintette, akik sok esetben teljes értékű munkatársak egy tanszék életében az elvégzett oktatói-kutatói munkájuk miatt.
  3. 2022. január 1-én a minimálbér 20 %-os emelése fog megtörténni. Ezt azt jelenti, hogy nettó minimálbér 133 000 Ft lesz, ami mindössze 7 000 Ft-tal kevesebb, mint egy két diplomával rendelkező doktorandusz hallgató ösztöndíja. A garantált bérminimum összege pedig már magasabb, nettó 171 000 Ft.
  4. Az elmúlt időszakban hatalmas infláció volt tapasztalható, a KSH adatai szerint novemberre elérte a 7,4 %-ot, ami 2007 óta nem volt tapasztalható. Mindez a doktoranduszok megélhetést is alapvetően befolyásolja.
  5. A doktoranduszok nem jogosultak adókedvezményekre, illetve hitel-képtelenek, így számukra a hitelfelvétel költsége magasabb.

Sajnálatos módon az elmúlt időszakban folyamatosan csökken a doktoranduszok száma a kiemelt területeken, amely szorosan összekapcsolható az alacsony ösztöndíj összegével. Jól mutatja mindezt, hogy míg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről kikerülő MSc diplomával rendelkező hallatók átlagkeresete meghaladja a bruttó 500 000 Ft-ot (nettó 332 500 Ft), addig egy doktorandusz hallgató a diploma megszerzését követően 140 000 Ft-os ösztöndíjjal kezd, 2 évet követően pedig – sikeres komplex vizsga esetén – 180 000 Ft-ra emelkedik, ami még mindig töredéke a versenyképes fizetéshez képest.

A doktoranduszi ösztöndíj kiegészíthető ÚNKP, illetve KDP ösztöndíjakkal, de ezek elérhetősége nagyon szűk. Valljuk, hogy doktori képzésre már csak a legtehetségesebb hallgatók jönnek.

 

"A tudományos emberfő mennyisége a nemzet igaz hatalma." – Széchenyi István

 

Egy ország hosszú távú, jól működő kutatás fejlesztése és oktatási stratégiájának alapkövei a doktorandusz hallgatók, mivel később mi fogjuk alkotni az oktatói-kutatói gárda törzsét, s képezzük a jövő nemzedékét.

 

Indítványozzuk az első két évben kapható ösztöndíjösszeg 140 000 Ft-ról legalább 200 000 Ft-os összegre, míg a második 2 évben lévő 180 000 Ft-os összeg legalább 250 000 Ft-os összegre történő emelését 2022. január 1-jétől.


Boldizsár Adrienn

Elnök

BME EDK nevében